Toiminta

Kurssit Tiistait Melonta- ja koskiretket Uimahalli Tutustumismelonnat

Melonnan peruskurssit

Joensuun Kauhojat järjestää vuonna 2019 seitsemän melonnan peruskurssia viikoilla 21-28 jaettuna joko kolmelle arki-illalle tai kahdelle päivälle viikonlopulle (yhteensä 10 tuntia/kurssi). Kurssit ovat täynnä (tilanne 24.5.2019). Vastuuohjaajana toimii palkattu melontaohjaaja ja apuohjaajina vapaaehtoiset melonnan harrastajat. Kurssit pidetään Kauhojien Hasanniemessä sijaitsevalta melontavajalta käsin (vajan sijainti on merkitty tähän karttaan).

Suomen melonta- ja soutuliiton mukaisesti melonnan peruskurssin kesto on 10 tuntia, joka Kauhojien kursseilla jaetaan joko kolmelle arki-illalle tai viikonlopulle. Myös kurssin sisältö noudattaa Melonta- ja soutuliiton suosituksia. Pääpaino on kajakkimelonnan perustekniikoissa, turvallisuusasioissa ja retkimelonnan alkeissa, ja kalustona käytetään perus-, retki- ja merikajakkeja. Yleensä melotaan yksiköillä mutta myös kaksikoita voi kokeilla.

Alle 18-vuotias tarvitsee huoltajan kirjallisen luvan osallistumiseen peruskurssille ja alle 15-vuotias voi osallistua vain täysi-ikäisen henkilön seurassa. Seuralla on kaksi lasten perus- tai retkikajakkia (n. 27-55 kg melojalle) ja kurssille osallistumista suositellaankin vasta, kun lapsi on tarpeeksi iso melomaan yksiköllä. Pienempi lapsi voi olla myös kaksikon etuaukossa mutta kaksikot ovat aikuisten kokoa, eikä kaksikolla meloen saa kurssista parasta hyötyä tekniikoiden oppimista ajatellen.

Melontakurssilla Kurssille osallistumisen edellytyksenä on normaali terveys ja uimataito. Melonnan aloittamiseen ei tarvita erinomaista tasapainoa, koska tasapaino paranee nopeasti harjoittelun myötä. Vaikka melonta sopii lähes kaikille, esteenä melontaharrastukselle voivat olla tajunnan tai tasapainon menetystä aiheuttavat sairaudet, vaikeat selkävaivat tai voimakas veden pelko. Selkävaivat voivat estää melonnan edellytyksenä olevan vartalon kiertoliikkeen. Veden pelko puolestaan voi saada aikaan paniikin ja toimintakyvyn menetyksen, jos kajakki kaatuu, koska kaatuessaan meloja joutuu hetkeksi kokonaan veden alle.

Kurssilla käytettävällä kalustolla kaatuminen vahingossa ei ole kovin yleistä mutta ei aivan tavatonta. Kajakeissakin on eroja: esimerkiksi vakaalla peruskajakilla tai kaksikolla on lähes mahdotonta kaatua vahingossa helpoissa olosuhteissa, kun taas merikajakki voi tuntua aluksi kiikkerältä ja sillä saattaa kaatuakin. Kajakin kaataminen ja pelastautuminen joko autettuna takaisin kajakkiin tai uimalla rantaan kuuluu peruskurssin sisältösuositukseen (mutta sitä ei ole pakollista suorittaa).

Osallistujilla ei tarvitse olla ennestään melontakokemusta eikä erityisvarusteita. Seuralla on vastuuvakuutus mutta ei tapaturmavakuutusta, joten jokaisella olisi hyvä olla oma tapaturmavakuutus. Kurssin suorittamisesta saa todistuksen, ja kurssin käyneet voivat liittyä seuran jäseniksi ilman liittymismaksua. Kurssin hinta ja maksuohjeet löytyvät sivulta Maksut. Kauhojilla on peruskursseille turvallisuussuunnitelma.

Tiistai-illat

Melojia Tiistai-iltaisin toukokuun lopulta syyskuulle asti jäsenillä on mahdollisuus tehdä porukalla melontalenkki Hasanniemen lähivesille. Melomaan lähdetään vajalta klo 18 (syyskuussa pimeäntulon aikaistuessa jo klo 17, samoin yleensä toukokuussa), ja osallistujat päättävät yhdessä lenkin suunnan ja pituuden melojien toiveiden ja sään mukaan. Ilmoittautumista ei tarvita. Vajalle kannattaa tulla 15-30 minuutia ennen tilaisuuden alkamista, että aikaa jää kajakin valintaan ja varustautumiseen. Tiistaimelonnat ovat yhteismelontoja eli niillä ei ole vetäjää. Tilaisuuksissa seuran kalustoa voi käyttää pelkällä jäsenmaksulla.

LetturetkelläKesä-, heinä- ja elokuun viimeisenä tiistaina on vuorossa seuran kustantama lettu- ja makkaranpaistoretki johonkin lähisaarien nuotiopaikoista, jos vapaaehtoinen järjestäjä löytyy (muuten letturetken tilalla on tavallinen tiistaimelonta). Letturetket voivat alkaa jo klo 17 (seuraa tiedotusta). Seura tarjoaa tarpeet mutta omia eväitäkin saa tuoda.

Erityisesti yhteismelonnoilla turvallisuudesta vastaavat kaikki vesille lähtevät yhdessä, kukin kykyjensä mukaan. Vesillä kaikki huolehtivat yhdessä ryhmän koossapysymisestä ja tarvittaessa toistensa auttamisesta. Epävarmoilla pelastautumistaidoilla reitti täytyy suunnitella rantojen lähelle. Tiistaimelonnoille on turvallisuussuunnitelma, johon kannattaa tutustua.

Suosittuja iltalenkkireittejä, Joensuun kanavan aukioloajat ja nuotiopaikkoja on merkitty tähän karttaan.

Melontaan tutustumisesta tiistai-iltaisin voi lukea kohdasta Tutustumismelonnat.

Melonta- ja koskiretket

Kauhojien ohjelmassa on kesäisin yleensä päivä- ja viikonloppuretkiä sekä joku pidempikin retki. Myös Joensuun Ladulla on retkimelontatoimintaa, ja Kauhojat voivat osallistua Ladun järjestämille retkille ja toisinpäin. Keväällä tehdään muutama helpohko koskiretki (kosket I ja II lk) ja kesällä koskipuljausretki Ruunaalle.

Alustavat tiedot retkien ajankohdasta, kohteesta ja järjestäjästä löytyvät Tapahtumakalenterista. Retkestä tiedotetaan tarkemmin paria viikkoa ennen sen alkua, ja retkille kuljetaan kimppakyydeillä, joten oma auto ei ole välttämätön. Tiedotuksesta ja kimppakyytien matkakulukorvauksista kerrotaan sivulla Ohjeita.

Retken aluksi kajakit lastataan vajalla yhdessä autojen katoille tai peräkärryyn. Seuran kajakin saa varata ilmoittautumisjärjestyksessä. Vajalla jokainen huolehtii mukaansa retken olosuhteisiin sopivan kajakin varusteineen (aukkopeitto, mela, melontaliivi, koskimelonnassa kypärä, retkikajakeissa tyhjennysväline) sekä muut mahdollisesti tarvittavat varusteet (esim. istuinaukkoa sateelta suojaava sokkopeitto). Vetäjä ottaa ryhmälle mukaan EA-pakkauksen, varamelan ja hinausvyön sekä muuta tarpeellista Melontaturvallisuuden neuvottelukunnan laatiman melonnan turvallisuusohjeen mukaisesti. Olitpa vetäjä tai osallistuja, tutustu lisäksi retkien turvallisuussuunnitelmaan.

Retkimelonta

Melontaretkillä kertyy melontamatkaa yleensä noin 20-35 km päivässä. Päivän mittaan pyritään pitämään kelluntatauko kerran tunnissa ja yksi pitkä maatauko, jossa ehtii ruokailla ja levätä hyvin. Melontanopeus riippuu olosuhteista ja osallistujien kunnosta; yleensä pidetään noin 6-7 km/h vauhtia ilman taukoja laskettuna.

MelontaretkelläHelpoilla retkillä pärjää mukana vähäiselläkin melontakokemuksella, mutta melontakuntoa tulisi kuitenkin olla riittävästi retki-ilmoituksessa mainittuun päivämatkaan ja olosuhteisiin. Jos jaksat meloa 15 km:n iltalenkin, kuntosi pitäisi riittää mainiosti tavallisille päivä- ja viikonloppuretkille, vaikka lastatulla kajakilla melominen onkin hieman raskaampaa kuin tyhjällä. Avoimille järville lähdettäessä olisi hyvä olla myös hieman kokemusta tuulessa ja aallokossa melomisesta. Retken vetäjältä voi kysyä lisätietoja kyseisen retken olosuhteista ja vaativuudesta.

Melontaretkille tarvitaan mukaan mm. melontavarusteet, varavaatteita, eväät, vettä ja muuta juotavaa, tarvittaessa keitto- ja ruokailuvälineet sekä teltta, makuupussi ja -alusta, jos retkellä yövytään. Seuralta voi lainata retkikeittimen (Trangia; osta polttoaineeksi esim. Marinolia tai Sinolia), tai keittimen ja teltan voi jakaa kaverin kanssa. Melonnan ajaksi kannattaa varata helposti saataville (päiväluukkuun tai istuinaukkoon istuimen taakse) juotavaa ja välipalaa sekä veden- ja tuulenpitävä kuoritakki tai melonta-anorakki, vaikka sää olisi lämmin. Sopivaa evästelypaikkaa ei ehkä löydy juuri silloin, kun sitä tarvittaisiin, tai sää voi muuttua tuuliseksi ja viileäksi kesken melonnan.

Tavarat on hyvä pakata vesitiiviisti muovipusseihin ja/tai kuivasäkkeihin lastiluukkujen vuotamisen tai lastia pakatessa tai purkaessa sattuvan sateen varalta. Tavarat sijoitetaan lastitiloihin niin, että kajakin painopiste on mahdollisimman alhaalla (painavat tavarat lähelle pohjaa ja melojaa) eikä painopiste muutu leveys- tai pituussuunnassa verrattuna tyhjään kajakkiin. Pakkaaminen on helpompaa, jos tavarat ovat useissa pienissä ja keskikokoisissa pakkauksissa parin ison sijasta.

Koskimelonta

KoskiretkelläKauhojien koskimelontatapahtumia ovat koskiretket keväällä ja puljausretki Ruunaalle kesällä. Koskimelonnassa tarvittavan kajakin varusteineen (kypärä, koskimela, melontaliivi) saa lainaksi seuralta. Toukokuun koskiretkille olisi hyvä olla omasta takaa kylmältä vedeltä suojaavia varusteita, kuten anorakki, märkäpuku tai kuivahousut sekä neopreenijalkineet, -käsineet ja -myssy.

Vaikka toukokuun retkillä lasketaan pääasiassa helppoja koskia, osallistujilla olisi hyvä olla jonkin verran aikaisempaa koskimelontakokemusta; kuitenkin vähimmäisvaatimuksena osallistumiselle on perustiedot koskimelonnasta ja kaatumisen harjoittelu esim. uimahallissa. Kesän puljausretki Ruunaalle sopii mainiosti koskimelonnan opetteluun, koska silloin vesi on jo lämpimämpää.

Koskimelonnan alkeita voi vajalta meloen käydä harjoittelemassa Ilosaaren Itä- ja Länsikoskessa, jotka ovat I lk:n koskia (koskien sijainti on merkitty tähän karttaan). Jos järvessä vesi on alhaalla ja virtaamaa on tarpeeksi, koskissa voi keväisin olla muutama mukava surffiaalto. Valitettavasti tämä ei ole jokakeväinen ilmiö, vaan yleensä kosket ovat varsin tasaisia virtapaikkoja. Kummassakin koskessa laskureitti on ylävirrasta katsottuna oikealla; vasemmat puolet ovat kivisiä. Koskea ylös melominen käy esimerkiksi Itäkoskesta (rautatieaseman puoleinen koski) aivan Ilosaaren ja Niskasaaren vierestä eli laskureitin puoleista rantaa pitkin.

Uimahalli

Seuran talvikauden hallivuoro on marras-joulukuulta maalis-huhtikuulle kerran viikossa Rantakylän uimahallissa. Vuorolle voi tuoda oman kajakin tai seuran kajakin vajalta. Hallilla ei voi varastoida kajakkeja, vaan niitä kuljetetaan mukana. Aina ennen altaaseen viemistä kajakit ja melat pestään ja desinfioidaan ja muut varusteet pestään. Hallivuorolle on turvallisuussuunnitelma.

Uimahallissa Kauhojien jäsenet voivat osallistua hallivuorolle ilman maksua. Hallivuorolla ei ole uimavalvontaa eikä myöskään ohjausta, mutta kokeneemmat neuvovat ja opastavat mielellään. Hallissa harjoitellaan esimerkiksi melontatekniikkaa, kaatumista ja kajakista poistumista, pelastautumisia, eskimokäännöksiä ja freestyleliikkeitä. Jos porukkaa on tarpeeksi, voidaan pelata kanoottipooloa osan aikaa. Uimahallivuorolle riittää varustukseksi uima-asu ja pyyhe, mutta nenäklipsit ja uimalasit helpottavat kaatumis- ja eskimoharjoituksia. Nenäklipsejä myydään melontakaupoissa ja hyvinvarustetuissa urheiluliikkeissä.

Lisätietoja hallivuorosta ja kajakkien pesusta löytyy tästä: Ohjeita uimahallivuorolle (pdf).

Tutustumismelonnat

Kauhojat voi järjestää ryhmille (noin 5-10 henkilöä) tilauksesta maksullisen tutustumismelonnan Hasanniemen lähivesillä. Tutustumismelonnalla käydään kokeilemassa melontaa järvellä tai joella perus- tai retkikajakeilla, ja sen hinta on 30 euroa/henkilö ja kesto noin kahdesta ja puolesta kolmeen tuntiin (pidemmistä tai lyhyemmistä voi pyytää tarjouksen).


Takaisin ylös Etusivulle


Valid XHTML 1.0 Transitional

Uutta

30.4.19 Päivitetty kesän 2019 kurssitietoja

11.3.19 Päivitetty turvallisuussuunnitelmat

30.1.19 Päivitetty peruskurssien tiedustelun sähköpostiosoite ja sisältösuosituksen linkki

3.10.18 Päivitetty peruskurssien lastenkaluston tiedot